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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

MEAS EN 61010-1:2010 + A1:2019 6.3 OSM-EE 25/3 

Subject Key words Meeting 

Limit values for ACCESSIBLE parts Ripple, DC voltage Strasbourg 

9-10 April 2025 

Question 

In clause 6.3 there are specified limits for accessible circuits. There is no clear definition what is 
still considered as DC voltage – what level of ripple is allowed on DC voltage. There is the following 
definition about ripple in Table 17 and Table 18. 

The peak value (Û) applies to non-sinusoidal a.c. and to d.c. with ripple exceeding 10 %, and is 
provided for convenience. The r.m.s. value of the maximum available current shall be determined 
as that value is related to heating. 

Question: When evaluating the limit of accessible voltage, what level of ripple is allowed on signal 
in order to still apply DC limits? 

Decision 

Signal is considered as a DC when RMS ripple does not exceed 10% of average (DC) value. See 
definition from EN 61140:2016. 

Explanatory notes 

Definition from EN 61140:2016, clause 7.5.2.1: 

NOTE 1 Ripple-free is conventionally defined as an r.m.s. ripple voltage of not more than 10 % of 
the d.c. component. Maximum values for non-sinusoidal a.c. voltage are under consideration. 

 

Definition from EN IEC 62368-1:2024, clause 3.3.14.1 is different from EN 61140. 

DC voltage: voltage having a peak-to-peak ripple not exceeding 10 % of the average value 

Note 1 to entry: Where peak-to-peak ripple exceeds 10 % of the average value, the requirements 
related to peak voltage are applicable. 

 


